REVOLUȚIE ÎN MAGAZINE! Lista produselor care vor fi INTERZISE de anul viitor în România

Chips-urile, popcornul care se face la microunde, supele la plic și margarina vor dispărea de pe rafturile magazinelor. Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, aceasta ajungând pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit legii, nu poate produsele din aceste categorii vor dispărea din magazine. Vor fi interzise la comercializare produsele alimentare care au un conținut mare de acizi trans, responsabili pentru apariția și dezvoltarea a numeroase boli, ca diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau cancer.

O revizuire a listei ingredientelor folosite i-ar putea menține pe piață pe unii producători. Mai exact, pentru a putea comercializa în continuare unele dintre produse, producătorii vor fi nevoiți să modifice rețetele în așa fel încât conținutul de acizi grași trans să nu depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.

Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a declarat Adrian Wiener, senator USR și membru în comisia de sănătate a Senatului, inițiatorul legii.

După ce va fi promulgată și publicată în Monitorul Oficial, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea