Ecografia doppler carotidiană este o investigație imagistică nedureroasă și sigură cu ajutorul căreia pot fi explorate vasele de sânge de la nivelul gâtului. Această procedură poate juca un rol important în prevenirea accidentului vascular cerebral.
De cele mai multe ori, ecografia doppler carotidiană este efectuată când pacientul are deja simptome specifice cauzate de înfundarea carotidelor.
„Când pacientul este simptomatic. Există simptome tipice de emisfer cerebral, cum le numim noi, când pacientul acuză slăbiciunea, amorțeală, parestezii, adică furnicături la nivelul feței, brațului și piciorului de partea opusă stenozei carotidiene pe care noi o diagnosticăm. Dacă, de exemplu, noi diagnosticăm o stenoză de carotidă stângă, atunci pacientul este simptomatic pe partea dreaptă” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Ramona Bălan, medic specialist cardiologie, Neolife București Băneasa, competență în ecografie vasculară arterială și venoasă.
Alte tipuri de simptome pentru care se recomandă ecografia doppler carotidiană
Deloc de neglijat sunt și simptome din sfera neurologică. Este vorba despre tulburarea de vorbire sau starea de confuzie.
„Există semne și simptome care țin, mai de grabă de sfera psihiatrică în funcție de emisferul dominant sau non dominat și pacientul poate să prezinte tulburare de vorbire sau dezorientare. Insist pe un examen clinic foarte bine făcut pentru că putem decela sufluri la nivelul arterelor carotidiene” a mai spus dr. Ramona Bălan, medic specialist cardiologie, Neolife București Băneasa, competență în ecografie vasculară arterială și venoasă.