Într-o situație limită pe care corpul o consideră un factor de stres, el reacționează. Specialiștii în psihologie susțin faptul că aceste reacții ale organismului față de stres sunt normale și sunt declanșate de dorința de supraviețuire pe care creierul o declanșează.
În momentul în care întâlnim un factor de stres, creierul ne pregătește pentru supraviețuire, eliberând hormonii adrenalină și cortizol.
„Poate ar fi bine să vorbim și despre efectele asupra corpului pe care le produce stresul pentru că atunci creierul percepe un pericol va da semnal glandelor suprarenale prin intermeduiul hipofizei să secrete adrenalină și apoi cortizol. Acești doi hormoni ne vor pune pe modul de luptă sau fugi. Adică de supraviețuire” susține Ina Baranga, psiholog clinican și psihoterapeut.
Ce se întâmplă în corpul nostru?
În momentul în care creierul declanșează modul de supraviețuire, în corpul nostrul se produc numeroase modificări fizice, pe care le resimțim foarte puternic.
„În momentul în care se secretă acești doi hormoni se produc o serie de modificări în corpul nostru. Inima începe să bată mai tare și mai repede, să pompeze mult sânge către mușchii mari care ne ajută să luptăm sau să fugim. Se modifică respirația care devine scurtă și superficială. Aceste efecte activatoare pot da niște senzații neplăcute. Pe de altă parte, pentru că avem resurse limitate, tot cortizolul este cel care inhibă funcțiile care nu sunt necesare supraviețuirii. Adică, atunci când suntem puși pe modul de supraviețuire vor fi încetinite digestia, funcția reproductivă și imunitatea” susține Ina Baranga, psiholog clinican și psihoterapeut.